KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Odešla významná holešovská osobnost Ing. František Rafaja

Odešla významná holešovská osobnost Ing. František Rafaja

Přidáno 24. 1. 2024
Publicista, znalec a popularizátor literatury, hudby a výtvarného umění, který se mimořádným způsobem zapsal do kulturního a veřejného života našeho města, zemřel 24. ledna 2024.
Pan František Rafaja se narodil v roce 1943 v Holešově, kde žil a tvořil po většinu svého života. Byl absolventem holešovského gymnázia a následně elektrotechnické fakulty Vysokého učení technického v Brně. Již jako vystudovaný inženýr elektrotechniky pracoval nejdéle v Tesle Valašské Meziříčí, kde se zařadil mezi přední odborníky v oblasti elektroakustických měničů. Publikoval na toto téma celou řadu odborných statí.

Ač technického vzdělání, od konce 60. let se začal intenzivně věnovat kulturníma vlastivědným aktivitám, působil zejména v samizdatu jako spolupracovník několika samizdatových edic (Česká expedice, Kakost, Novoročenky pro přátele Jana Čepa, vlastní edice FRH). Jeho hluboký zájem se soustředil na tehdy umlčované autory křesťanské orientace a opomíjené regionální osobnosti.

Hned, jak to bylo po změně společenských poměrů po roce 1989 možné, připravil se svými spolupracovníky desítky literárně-hudebních pořadů a výstav. Intenzivní byla hlavně jeho spolupráce s holešovskou Městskou knihovnou. V různých sbornících, novinách a časopisech postupně publikoval více než 300 příspěvků na rozličná historická a literárněvědná témata. Edičně připravil výbor Kořeny sestavený ze vzpomínek překladatele a literárního kritika Leopolda Vrly. Věnoval se i přednáškové činnosti a byl členem Vlastivědného kroužku v Holešově.

Nesmíme zapomenout ani na jeho zapojení se do věcí veřejných. Začátkem roku 1990 byl kooptován jako poslanec MěNV a na podzim téhož roku byl zvolen do zastupitelstva města. Jako zastupitel působil v letech 1990-1994, 1998-2002 a 2014-2015, vždy za KDU-ČSL. Za jeho bohaté kulturní aktivity a pevné morální zásady mu zastupitelstvo města udělilo v roce 2013 titul Osobnost města Holešova. Již za komunistického režimu byl členem Československé strany lidové a po revoluci jeho politická práce přirozeně pokračovala v KDU-ČSL. V průběhu let zastával různé funkce snad na všech stranických úrovních. Nejaktivněji však působil v naší místní organizaci, kde byl i předsedou místní organizace. Svůj zásadový křesťanský postoj v politice dokázal prosazovat za všech režimů. Jeho historické znalosti a paměť byly obdivuhodné. Pro mnohé z mladších byl právě tím, který je pro své vlastnosti a svou práci inspiroval ke vstupu do KDU-ČSL či Orla, o jehož historii v Holešově jim uměl poutavě vyprávět a dával jim tak inspiraci a sílu do další práce.

Milý Františku, děkujeme Ti za Tvé přátelství, vytrvalou podporu, inspiraci a laskavé otevírání kulturních, politických i orelských obzorů!

Za výbor MO KDU-ČSL: Pavel Karhan a Ondřej Machálek
Za Orel – jednotu Holešov: Lenka Karhanová

Více o osobnosti F. Rafaji například na stránkách Paměti národa.

1_DSC_0148.JPG

2_DSC8769.JPG