KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Projekt Obnova krajinné sítě na Tučapsku dokončen

Projekt Obnova krajinné sítě na Tučapsku dokončen

Přidáno 8. 6. 2021
V pondělí 7. června 2021 byl předán investorovi, tedy městu Holešov, projekt, jehož cílem je obnova krajinných prvků vedoucí ke zlepšení zadržování vody v krajině a omezení eroze půdy na Tučapsku. Díky akci v celkové hodnotě 3,85 miliónů Kč tak dochází k obnovení historického rázu naší krajiny.

Vybrané území obsahuje 7 lokalit, z nichž 2 realizovala firma Paměť krajiny z Brna a zbylé pak firma Zahradní a sadové úpravy Brno. Celkově bylo vysazeno 630 stromů a 960 keřů. Zastoupeny jsou tradiční druhy, které nás odedávna provází v krajině, a to jak ovocné stromy jako jsou švestky, třešně, hrušně, či jabloně, tak i habry, břízy, duby, lípy i topoly. Celkem bylo zatravněno 14 076 m2 půdy. Městský rozpočet toto dílo stálo pouhých 500 tisíc Kč, zbytek jsme obdrželi jako dotaci z Ministerstva životního prostředí ČR. Zásadní výhodou pro další náklady města je skutečnost, že máme zaplacenu i následnou tříletou péči, tedy zálivku a především doplnění uhynulých stromů, čemuž se nikdy nelze úplně vyhnout.

V této souvislosti chci poděkovat zemědělcům, především Zdeňku Trhlíkovi z Tučap a společnosti Agrova Prusinovice, kteří nám svým vstřícným přístupem pomohli celé dílo zrealizovat, stejně jako i dalším vlastníkům dotčených pozemků, kteří s projektem souhlasili. Věřím, že toto dílo má obrovský význam pro naši přírodu a především pro generace, které přijdou po nás.

místostarosta města Holešova

IMG_20210607_131458_resized_20210608_033645149.jpg